Crna mlaka


Crna mlaka poznata je močvara koja je smještena između Zagreba i Karlovca, ,,preko puta'' (autoceste) Jastrebarskog. Ondje je reljef udubljen, pa to uzrokuje nakupljanje vode. Crna mlaka dobila je status posebnog ornitološkog rezervata (ornitologija – znanost o pticama) i Ramsarskoga područja. Ramsar je grad na Kaspijskom jezeru u kojem je 1971. godine održana konvencija o zaštiti močvarnih područja svijeta, a dan prihvaćanja njenih zaključaka, 2. veljače, proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara.


Gdje je Crna mlaka?


Šumske zajednice ne zauzimaju mnogo površine, ali su vrlo raznovrsne. Prevladavaju šume hrasta lužnjaka i običnoga graba. Ima i jako mnogo cvijeća. Međutim, najveća vrijednost Crne mlake nisu biljne, nego životinjske zajednice - ovdje živi mnogo različitih životinjskih vrsta: od kukaca, preko riba i vodozemaca do ptica i sisavaca. Evo nekoliko aduta:

 - 235 do sada uočenih vrsta ptica!
 - neke rijetke ptice žive ovdje ili navraćaju na putu za toplije krajeve: orao štekavac, orao kliktaš, crna roda, patka njorka!
 - najbogatije stanište vidre u Europi!

Cilj ove stranice nije dati temeljitu analizu Crne mlake, nego prikazati samo neke njezine detalje. Cilj mi je i pobuditi vaše zanimanje pa da više o Crnoj mlaki doznate na: http://www.crna-mlaka.htnet.hr/index.html.

Budući da je blizu brojnih i velikih naselja (Zagreb i Karlovac s okolicom) te je uz samu autocestu i to odmah uz ulaz ,,Jastrebarsko'', lako ju je posjetiti. Tako smo i mi to učinili jedne nedjelje početkom lipnja 2007. godine. Tom sam prilikom snimio nekoliko fotografija koje želim podijeliti s vama. Uživajte i svratite ponekad u Crnu mlaku!

 

Krajolik

Obratite pažnju na odraz triju oblaka u vodi!

Krajolik

Krajolik

Krajolik

Primjećujete li čamac? Kao da je srastao s prirodom!

Patka

Krajolik

Ovce

...slično Nizozemskoj...

Šuma

hrasta lužnjaka (koji voli vodu) i običnoga grada (u prvome planu)

Rod(itelj i dijet)e

Rod(itelj i dijet)e

Rod(itelj i dijet)e

Rod(itelj i dijet)e