Tvrđava Cetin

 

Cetin je tvrđava smještena 15-tak kilometara sjeveroistočno od Slunja.

Ne zna se točno kada je tvrđava sagrađena.

Jedan od vlasnika bila je obitelj Frankopan.

U Mohačkoj bitci 1526. izmežu ugarsko-hrvatske i turske osmanlijske vojske pobijedili su Osmanlije i gotovo cijela Panonske nizina pripala je njihovome carstvu. U bici se zbog oklopa u dunavskoj močvari na bojnome polju utopio ugarsko-hrvatski kralj, posljednji iz svoje obitelji Jagelovića. Tako je država ostala bez kralja.
Tko će biti novi kralj? Hrvati su oko toga bili podijeljeni: Na samu Novu godinu, 1.1.1527. u gradu Cetinu održan je sabor dijela hrvatskoga plemstva i ondje je za kralja izabran Ferdinand iz kuće Habsburg. Ti su hrvatski plemići Hrvatsku htjeli u Habsburškom carstvu, jer su se osjećali ugroženi od Osmanlija. Četiri dana kasnije, 5.1.1527. sastao se drugi dio hrvatskoga plemstva i to u Dubravi kraj Vrbovca. Oni su izabrali ugarskoga plemića Ivana Zapolju. Počeo je veliki rat među Hrvatima, najveći građanski rat u našoj povijesti i, na sreću, jedini. Rat je imao strašne posljedice.
Još jedan detalj: na dokumentu kojim je cetinski sabor izabrao Ferdinanda Habsburškog za novog hrvatskog kralja stavljen je pečat na kojem je ,,šahovnica''. Tada je prvi put ,,šahovnica'' upotrijebljena na jednom hrvatskom državnom dokumentu.

Pogledajte slike Cetina snimljene posljednjega dana mjeseca kolovoza 2008.. Do tvrđave se lako dolazi: zapadno od Slunja slijedite putokaz za Cetingrad i nakon 20-tak minuta vožnje parkirate pred samom tvrđavom do koje se ne treba penjati - odmah ste u njoj!
 

 

Tvrđava izvana

Pogled kroz tvrđavu

U tvrđavi

U tvrđavi

U tvrđavi

U tvrđavi

U tvrđavi

U tvrđavi

Pogled kroz tvrđavu

Pogled kroz tvrđavu

U tvrđavi

U tvrđavi

U tvrđavi

Pogled sa tvrđave

prema sjeveru

Pogled sa tvrđave

prema sjeveru