Katedrala



Katedrala je građena od 1401. do 1519. godine u gotičkom stilu. Na mjestu katedrale stajala je Velika džamija koju su bili izgradili Almohadi u 12. stoljeću. Ova katedrala je najveća crkva u Španjolskoj i treća po veličini kršćanska crkva u svijetu: 115 x 76 m, središnji brod visok je 42 m; zajedno ima pet brodova.
Kao i katedrala u Kordobi, i ova ima Vrt naranči, u kojem rastu tipične sredozemne biljne vrste.
Unutrašnjost je zadivljujuća. Posebno je dojmljiv glavni oltar Velike kapele jer je vrlo bogato ukrašen. Tu je i riznica, u kojoj se mogu vidjeti (ali i fotografirati!) brojne dragocjenosti. U katedrali je i grob Kristofora Kolumba.

Toranj katedrale je nekad bio minaret glavne almohadske džamije. Ostao je očuvan u izvornom izgledu. Na vrhu mu je četverometarska figura žene, koja personificira vjeru, i koja je nazvana Giralda. Figura se okreće na vjetru pa je otuda dobila naziv (španj. girar – okretati). Giralda je simbol grada.
 

 

Gotička katedrala

Gotička katedrala

Gotička katedrala

La Giralda

Raskošni gotički ulaz

Oltar

Ova oltarna tabla visoka je 23 metra, a autor joj je Flamanac Pieter Dancart. Pomoću 28 grupa skulptura prikazano je sedam biblijskih scena.

Gotička unutrašnjost

Strop

Majka Božja

Majka Božja

U riznici

U riznici

Patio de los Naranjos

Vrt naranči i jedna od vrata u zidu kojim je katedrala okružena. Ovdje su bili zdenci za obredno kupanje muslimana prije molitve.

Vrata

Vrata gledana izvana: katoličanstvo i islam.

La Giralda

Rimljani

Najniži dio Giralde - Almohadi su u gradnji koristili rimske ulomke.

Turisti

Brojni turisti fotografiraju katedralu.