Crkva Kristova uskrsnuća


Za mnoge je ova crkva najljepša u gradu. U samome središtu jedna je od rijetkih koja izgleda ,,ruski'', koja ne sliči katoličkim crkvama.

U narodu je poznata kao crkva Spasa na Krvi (Spas na krove). Ovdje je naime car Aleksandar II. smrtno pogođen od atentatora. Jedan pripadnik radikalne stranke ,,Volja naroda'', Nikolaj Risakov, raznio je carevu kočiju bombom kućne proizvodnje. Mešutim, cara to nije ubilo. Kad je izlazio iz ostataka kočije, drugi atentator bacio je još jednu bombu i ta je usmrtila cara. Urotnici, među kojima je bila i jedna žena, javno su bili obješeni na jednome trgu. To znači da je Rusko carstvo imalo problema još i prije oktobarske revolucije 1917.. Dulje je vrijeme narod bio nezadovoljan i pokušavao je svrgnuti cara.

Na mjestu atentata u razdoblju 1883.-1907. izgrađena je crkva i nazvana Spas na Krvi. Nalazi se na jednome od gradskih kanala i vrlo je privlačna kako izvana, tako i iznutra. Svi zidovi u unutrašnjosti prekriveni su mozaicima! Izradili su ih Vasnecov, Nesterov i Vrubel.

Ulaz u crkvu se plaća, fotografiranje dodatno, a video-snimanje posebno. Bogoslužja se u crkvi služe vrlo rijetko.
 

 

 

Kod kanala

Crkva je neposredno uz Kanal Gribojedova.

Crkva

Crkva

Crkva

Crkva

Kapela kraj crkve

Crkva

Crkva

Crkva

Crkva

Mjesto atentata

Ovo je mjesto gdje je pogođena carska kočija.

Mozaici u apsidi

Mozaici u apsidi

Mozaici u apsidi

Mozaik u kupoli

Mozaici oko kupole

Mozaik u apsidi

Mozaici

Mozaici u ikonostasu

Mozaici

Mozaici na stupovima

Bez ,,Filioque"

Pravoslavci za treću božansku osobu, Duha Svetog, ispovijedaju: ,,koji izlazi od Oca'', a ne kao katolici ,,od Oca i Sina''. Ovaj dodatak ,,i Sina'', latinski ,,Filioque'' Katolička crkva unijela je u Vjerovanje u ranom srednjem vijeku, da bi pojasnila i otklonila jedno krivovjerje, a Rim je dugo nije prihvaćao. Pravoslavne crkve dodatak nisu prihvatile i tako se danas navodi da je to teološka razlika između ovih crkava. Međutim, mnogi teolozi kažu da je to svejedno jer su Otac i Sin jedno.

Zanimljivo je, međutim, kako se na ovome mozaiku koji prikazuje Navještenje Marijino, začeće Sina po Duhu Svetom, prikazano da Duh Sveti izlazi (samo) od Oca.

Kristovo rođenje

Isus uskrisuje Lazara

,,Lazare, iziđi!" (Iv 11,43)

Isus liječi bolesnika

Isus i Samarijanka

,,...tko pije vodu koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada" (Iv 4,14)