Smolni

Vrlo blizu Neve nalazi se jedno od najdojmljivijih zdanja u gradu: raskošna barokna kombinacija plave i bijele boje na golemim zgradama. To je Smolni.

Ovaj kompleks bio je izgrađen kao samostan sa crkvom (pravoslavni, naravno) i nazvan je Smolni samostan. U vrijeme Petra Velikoga ovdje se proizvodila smola za brodogradnju pa je po tom toponimu nazvan i samostan kada je izgrađen.

Samostan je dala graditi carica Elizabeta I., ali je dovršen mnogo kasnije. Gradnja je počela 1748., a arhitekt je bio Talijan Bartolomeo Rastrelli, isti onaj koji je gradio i Zimski dvorac. Dolaskom Njemice Katarine II. na vlast, Rastrelli (ruski: strijeljanje!) pao je u nemilost i gradnja je 1757. bila zastala. Nastavljena je kasnije, tek 1832. kada je arhitekt Vasilij Stasov potpisao uguvur o restauraciji (starih zgrada) i dovršenju kompleksa.

Na crkvi samostana su vidljiva dva stila: barok i klasicizam. To je ovisilo o tome koji je arhitekt bio u carskoj milosti. Giacomo Quarenghi bio je tako protivnik baroka pa je gradio u klasicističkom stilu. Međutim, gradnja po uzoru na Zapad ostala je kao konstanta - crkva izgleda kao katolička!

Katarina Velika osnovala je u samostanu elitnu školu za plemićke djevojke, nazvanu Institut Smolni. Nakon školovanja djevojke su bile zadržane u službi na dvoru.

Nakon oktobarske revolucije 1917. u Smolni se smjestila Lenjinova vlada - to je bilo, dakle, prvo mjesto odakle se upravljalo prvom komunističkom državom svijeta. No, nakon nekoliko godina Lenjin je prijestolnicu prenio u Moskvu, ali u Smolnome je i danas gradska uprava. Trg u blizini do 1991. se nazivao Trg diktature proletarijata.

Crkva Kristova uskrsnuća danas služi kao muzej i koncertna dvorana.
 

 

Veličanstveni pogled

na kompleks Smolni

Desakralizacija

Nakon revolucije 1917. zgrade više ne služi nako crkva i samostan. Tako je i nakon 1991. - u zgradama samostana je gradska uprava, a u crkvi se održavaju izložbe i koncerti.

Bivša samostanska crkva

Danas se ovdje održavaju koncerti i izložbe.

Barok i klasicizam

zapadnoga tipa - crkva izgleda točno kao katoličke na Zapadu

Barok i klasicizam

bucmasti anđelčići - tipično za katoličke barokne crkve - evo kulturnog prožimanja, odnosno utjecaja Zapada na carsku Rusiju

Barok i klasicizam

Ako ijedna pravoslavna crkva u Sankt Peterburgu, ili čak cijeloj Rusiji, izgleda kao katolička, onda je to ova!

Park

Park je pod video-nadzorom jer je u zgradama Smolnoga smještena gradska uprava