Samostan Aleksandra Nevskoga

 

Aleksandar Nevski bio je ruski knez u 13. stoljeću. Među Rusima je omiljen. a 1263. proglašen je svetim. Njegova je vojska 1240. godine na obalama rijeke Neve u važnoj bitci pobijedila švedsku vojsku.

Već je na ulici ispred kompleksa samostana njegov spomenik.

Ovaj pravoslavni muški samostan osnovao je već 1710. (u prvim godinama postojanja grada Sankt Peterburga) ruski car Petar Veliki u čast omiljenoga kneza. U samostanskoj crkvi su od 1724. pohranjeni i ostaci Sv. Aleksandra Nevskoga koji su donijeti iz grada Vladimira.

Samostan je proglašen lavrom - lavra je samostan od posebne važnosti to jest svetosti za vjernike. U čitavoj Rusiji samo su tri samostana lavre.

Samostan ima i dva povijesno važna groblja: jedno je iz 18. stoljeća, a na drugome, iz 19. stoljeća, pokopani su samo umjetnici među kojima su Dostojevski, Čajkovski, Rimski-Korsakov i još preko stotine drugih.
 

 

S ulice

Mi sada stojimo na Trgu Aleksandra Nevskoga. Samo stotinjak metara nalijevo je rijeka Neva.

Vrata

Mozaik prikazuje Majku Božju.

Mozaik

Majka Božja i dva anđela.

U samostanskome parku

Samostanske zgrade

su svježe obnovljene.

Jedna od samostanskih crkava

Jubilejski spomenik

2000 godina od Isusovog rođenja

Samostan i glavna crkva

Crkva Presvetoga Trojstva

je glavna crkva samostana.

Crkva Presvetoga Trojstva

Od drveća se čitava crkva nažalost ne vidi. Ali barem se vidi njezina veličina.

Dva tornja

Ne samo zbog dvaju tornjeva - crkva Presvetoga Trojstva izgleda kao da je katolička.

U crkvi

U glavnoj samostanskoj crkvi svakodnevno se održavaju raskošna bogoslužja - navečer cjelonoćno bdijenje, na kojem pjeva veličanstveni zbor i gdje se može duboko meditirati.

Primjećuje se da je i unutrašnjost ,,sasvim katolička''. Nažalost, ne možete čuti pjevanje zbora - za to treba doći u Petrograd!

Crkva Presvetoga Trojstva

Crkva ima dva tornja i kupolu, kao što imaju barokne katoličke crkve u Europi.

Ima još za renovirati...

Vidi se da je Ruska pravoslavna crkva izišla iz jednog materijalno teškog razdoblja i sada se (materijalno) oporavlja. Međutim, trebat će vremena za to.

Meditativne šetnje

U samostanu vjernici traže Boga...

Samostansko cvijeće

Petokraka u samostanu

Ispred glavne crkve (Presvetoga Trojstva) je malo groblje. Baš pred samom crkvom su grobovi s petokrakom - ovdje je jedan major i vojnik odlikovan orednom Heroja Sovjetskog saveza.

,,Član Komunističke partije''

stoji na susjednome grobu. A tu su i ostali sa sličnim, komunističkim i sovjetskim natpisima.

Groblje majstora umjetnosti

Groblje iz 19. stoljeća nazvano je tako. Ovdje je pokopano ni manje, ni više, nego 180 umjetnika, od kojih su neki svjetski poznati: Dostojevski, Čajkovski, Rimski-Korsakov, Musorgski, Borodin, Rubinstein. Na ulazu u groblje plaća se ulaznica: za strance skuplje, a za građane Ruske Federacije jeftinije. Na groblju je tabla gdje s planom groblja gdje su označeni svi grobovi pa je tako lako pronaći bilo koji.

Grob Dostojevskoga

Da... Ovdje leže kosti Fjodora Mihajloviča... Što reći? Nakon nekoliko pročitanih njegovih romana naći se ovdje - vrlo dojmljivo. Genij književnosti, majstor ljudske psihe.

Grob Dostojevskoga

Na grobnom spomeniku stoji: ,,Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo, a ako li umre, donosi obilan rod.'' (Iv 12,24) To stoji i u zaglavlju njegovog posljednjeg romana ,,Braća Karamazovi''.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 1821.-1881., književnik.

Ovdje su pokopani njegova supruga i sin.

Vodič Nelles Guide navodi da je Dostojevski htio biti pokopan na groblju Novodjevičjeg samostana u gradu, ali da su redovnice za to tražile previše novca.

Grob Čajkovskoga

Drugi velikan. Veliki majstor baleta. Na ovome mjestu tako sadržajno zvuči ovih nekoliko riječi: Petar Ilič Čajkovski, 1840.-1893., skladatelj

Grob Rimski-Korsakova

Rusi bi rekli: ,,Njikalaj Andrjejevič Rimski-Karsakov.'' Pobožni bi dodali: ,,Vječnaja pamjat!'' (Vječan mu spomen, riječi koje se govore za mrtve, kao kod katolika ,,Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!'' Rimski-Korsakov, 1844.-1908., skladatelj

Grob Musorgskoga

Odmah do njega je pokopan veliki Modest Petrovič Musorgski (1839.-1881.), također skladatelj.

Grob Borodina

Odmah je ovdje i Aleksandar Porfirevič Borodin, također skladatelj. (1833.-1887.)

Skladatelji

Ili na ruskome ,,kampanjisti'' (preuzeta njemačka riječ Komponist). Jedan do drugoga: Čajkovski, Borodin i Musorgski. Ovdje su i Rimski-Korsakov i Kjui.

Grog Rubinsteina

Anton Grigorjevič Rubinstein (1829.-1894.), skladatelj židovskoga porijekla

Na Groblju majstora umjetnosti

Mnogo je elemenata antičke arhitekture. Antika - začeci europske umjetnosti...