Početna stranica

Rudna gora

          Saska
               Meissen
               Rudna gora
                   Šetnja
                   Rechenberg
                   Kamp s djecom 

Rudna gora je jedno relativno nisko gorje na granici između Češče i Njemačke. Češki naziv joj je Krusné hory, a njemački Erzgebirge. Gorje je dugo 130 kilometara, a široko 40 km. Najviši vrh je Klínovec, koji se nalazi u Češkoj.
 


Gdje je Rudna gora? (Wikipedija)


Rudna je gora svoj naziv dobila po mnogim rudama koje se u njoj nalaze. Nastala je tijekom varističke orogeneze, što znači krajem paleozoika (u razdobljima koja su nazvana devon i karbon to jest prije oko 300 000 000 godina).

Zbog nadmorske visine temperature su niže nego inače: prosječna godišnja temperatura iznosi 3 – 5 °C. To znači da u kolovozu može biti vrlo hladno!

Međutim, Rudna gora ipak je toliko niska, da čak i na njenim vrhovima raste šuma. Prirodno je ona, dakle, sva prekrivena šumom, ali zbog onečišćenja uzrokovanog brojnim rudnicima i tvornicama u njoj, šume su vrlo ugrožene. Nasreću, na mnogim su mjestima ostale očuvane i mi ćemo jednu od njih i posjetiti.

Zimi u Rudnoj gori ima mnogo snijega i tu je organiziran skijališni turizam. Međutim, turiati ne dolaze samo zimi, nego i tijekom čitave godine, i to s obje strane granice – čak su organizirane i zajedničke ture, odnosno uređene staze koje na više mjesta prelaze granicu između Češke i Njemačke. Tako ćemo i mi biti virtualni turisti u rudnoj gori, i to upravo u neposrednoj blizini granice.Animacija koja prikazuje nastanak Rudne gore (www.gupf.tu-freiberg.de)

 


Šetnja Rudnom gorom kod mjesta Holzhau
 


Rechenberg u Rudnoj gori
 


Kamp s djecom