Köln
Porajnje
Köln je bio jedan od četiriju gradova koji je imao atribut ,,sveti'' (uz Jeruzalem, Konstantinopolis (Carigrad, danas Istanbul) i Rim). Jako crkveno značenje došlo mu je zbog gospodarskoga. Biskupija je postojala već u 4. stoljeću, a po cijelom gradu napravljeno je puno crkava. Tako danas ovdje ima dvanaest romaničkih crkava, izgrađenih od 10. do 12. stoljeća. Uspjelo se u grad dobaviti i mnogo relikvija (ostataka tijela ili predmeta iz svakodnevne upotrebe svetaca) što je grad učinilo jednim od najvećih hodočasničkih mjesta srednjega vijeka. Najpoznatija je relikvija svetih triju kraljeva (koji su ušli čak i u grb grada) koja je u Katedrali. Tu su onda i relikvije starozavjetnih, židovskih Makabejaca, tijelo Sv. Uršule (također u grbu grada), Sv. Pantalemona (rođen u 3. ili 4. stoljeću u Smirni (danas Izmir u Turskoj)), Sv. Albana i brojnih biskupa Kölna koji su proglašeni svetima (npr. Gero, Bruno).

Smješten je na Rajni, najprometnijoj europskoj rijeci. U gradu je sjedište Lufthanse. Danas je jedan od najvećih gradova Njemačke (1 000 000 st.).

Naziv je diobio od latinske (rimske) riječi Colonia (bio je na granici Carstva). Francuski i engleski naziv mu je Cologne, a poznat je i po kolonjskoj vodi koju ondje možete kupiti za 5