Luka Rotterdam

Na prvom mjestu po pretovarenoj robi posljednjih su se desetljeća izmjenjivali Rotterdam i Singapur, a prošle ih je prestigao Šangaj. U svakom slučaju, roterdamska je luka jedna od najprometnijih na svijetu. Razgled luke predstavlja turističku atrakciju - svakih 90 minuta kreće brodić pun zainteresiranih u razgled. Luka je izgrađena na estuariju Rajne, najprometnije europske rijeke, a njezin model možete vidjeti na video-snimci iz Pomorskoga muzeja. Jedan dio luke zove se Europort. Nakon otprilike sat vremena plovidbe, gdje vidite mnoštvo dizalica, skladišta i tvornica, vodič vam kaže: ,,Sad smo 27 kilometara udaljeni od Sjevernoga mora. Ovdje ćemo se okrenuti i idemo natrag.'' Dakle, luka je duga još 27 kilometara! Na početku vodič kaže ,,Welcome to the biggest port of the world!" (Dobrodošli u najveću luku svijeta!) Je li to istina ili ne, ne znam. Veličina luke nije toliko važna, nego količina tereta koja se u njoj prekrca. A u tome je Rotterdam, rekli smo, jedne godine na prvom mjestu, druge na drugom itd..

U Rotterdamu je 2004. prekrcano 354 milijuna tona tereta. Luka i njezine prateće djelatnosti donose 7% bruto društvenog proizvoda Nizozemske i tu je oko 320 000 radnih mjesta (od toga oko 60 000 u samoj luci). Luka ima čak pet rafinerija nafte. (Wikipedija)


 

 

 Model luke u Pomorskom muzeju. Nije, naravno, stao u kadar - cijeli model možete vidjeti na video-snimci.

 

 

 

U gradu

U blizini je mjesto gdje se ukrcava za razgled luke.

Erazmov most

U razgledu

ima mnogo zainteresiranih

Grad Rotterdam

gledan s krme turističkog broda

Stara luka

Terminal za prehrambenu robu

Terminal za voće

Dizalice

Estuarij Rajne

Ovo je pogled niz estuarij, prema Sjevernom moru. Ono je udaljeno 25 kilometara, a uz čitav su estuarij lučka postrojenje!

Kontejnerski terminal

Tegljač

Ovaj brodić vuče velike, koji su višestruko veći od njega, prilikom manevara uplovljavanja i isplovljavanja.

U konternerskoj luci (terminalu)

Tegljač vuče višstruko veći brod prilikom manevra isplovljavanja.

Turistička atrakcija

Turistička atrakcija

Drugi brodić, koji je tek krenuo u razgled luke.

U luci

Holland-Amerika Lijn

Treba znati da su grad New York osnovali Nizozemci, i nazvali ga Novi Amsterdam. Veze između Nizozemske i Amerike u 17. stoljeću kretale su i odavde.

Stara luka

Stara luka

Čistoća Rajne

Voda je ovdje, naravno, prljava!