Den Haag


Povijest


- 13. st.: lovni dvorac i stembena rezidencija holandskih grofova
- 14. st.: u blizini dvorca naseljavaju se seljaci, obrtnici i trgovci
- 17. i 18. st.: mjesto gdje se vode razni pregovori te grad luksuza koji se intenzivno izgrađuje
- početak 19. st.: još uvijek nema gradska prava
- sredina 19. st.: zlatno doba grada: ima više od 100 000 stanovnikaSadašnjost

Grad ima dva naziva, a prvi mu je naziv grada ´s-Gravenhage, što znači ,,grofovsko lovište’’.
Zbog njegove duge formalno neurbane povijesti još uvijek ga nazivaju najvećim selom Europe. Grad je vrlo miran i veliki dio zbivanja u njemu odlazi na sjedište nizozemske vlade, odnosno raznih ministarstava.
U Hagu živi oko 445 000 stanovnika. Sjedište je vlade, sok je obližnji Amsterdam sjedište parlamenta. Tako se može reći da je Hag u neku ruku glavni grad Nizozemske. Poznati sud ne nalazi se ovdje, nego u obližnjem ljetovalištu Scheveningen, koje je zapravo spojeno s Hagom pa se može smatrati i njegovim dijelom.
Osim upravnih ustanova, u gradu je i dosta velikih i vrijednih muzeja. Mi dolazimo u njega kasno poslijepodne, te još moramo čekati da prestane pljusak. Stoga je naša šetnja svedena na večernje, to jest mračne scene. Muzeji su zatvoreni, ali barem smo vidjeli gdje su pa ćemo doći još jednom! Krenimo, dakle, u večernju šetnju:
 

 

Na Glavnom kolodvoru

Veliko parkiralište bicikala. Treba reći da je velika većina bicikala stara i u relativno lošem stanju. To je stoga jer se dosta kradu pa vozači ne žele riskirati ostavljajući vrijedan bicikl. Stari ionako još služi svrsi.

Tramvajska stanica

Na stanici se vidi kada dolazi koja linija tramvaja.

Susret

Iznenada susrećemo Louis Couperus, pisca. Živio je od 1863. do 1923. i rođen je u ovome gradu.

Kraljevska palača

Stara vijećnica

Stara je vijećnica (Oude Stadthuis) izgrađena po uzoru na onu u belgijskom gradu Antwerpenu. Uređena je u renesansnom stilu 1564. godine. Prestala je služiti kao vijećnica 1883.

Nizozemska arhitektura

Velika crkva

Velika crkva (Grote Kerk) posvećena je Svetom Jakovu. Izgrađena je u gotičkom stilu, a toranj ima jedinstveni šesterokutni oblik. Visok je 100 metara i građen je u 15. i 16. stoljeću, kada i crkva.

Mauritshuis

Ova kuća dio je vladarskoga kompleksa, koji je najpoznatije zdanje u gradu, a nije se mogao fotografirati zbog tame.

Mauritshuis

Kuća služi kao galerija i jedna je od najvećih u Nizozemskoj. Nažalost, galerija je u ovo doba zatvorena. Dakle, slijedeći put!