Vožnja po Temzi

 

Temza  (engl. river Thames) je engleska rijeka, duga oko 350 kilomatara, koja se ulijeva u Sjeverno more. Ima estuarijsko ušće na kojem se, zbog povoljnog položaja luke, i razvio grad London. London, dakle, od početka živi s Temzom i za Temzu.

Ako krenete u organizirani razgled grada, autobusom uz vodiča, u to je uključena i polusatna vožnja po Temzi. Sve je znamenitosti grada teško obići javnim prijevozom - mnogo vam vremena oduzima i otkrivanje kojim linijama trebate ići, a treba i puno pješačiti. Stoga, kad ste već u Londonu, odlučite ne gubiti vrijeme, nego uzmete ,,sightseeing tour'', koja će vas koštati 21 funtu (210 kuna!). Nakon razgleda busom, ili u stankama, krenete na vožnju čuvenom londonskom rijekom. Vidjet ćete i opjevani ,,London bridge'':

 

Tower bridge

Most je nazvan po staroj srednjovjekovnoj tvrđavi, Tower of London (Londonskoj tvrđavi) koja je odmah kraj njega. Izgrađen je krajem 19. stoljeća. Donji dio može dići da bi propustio veće brodove.

Tower bridge i HMS Belfast

HMS Belfast je britanski ratni brod izgrađen 1936.. Sada je uređen kao muzej. Virtualni posjet je na www.hmsbelfasttours.org.uk

Na Temzi

Gradska vijećnica

U ovim i ovakvim su zgradama smješteni gradski oci.

Moderna arhitektura

Moderna arhitektura

London je u svjetskom vrhu po mnogo čemu. Između ostaloga i po ,,kricima'' arhitektonske mode.

Moderna arhitektura

,,London bridge is...''

Ovo je opjevani Londonski most. Od osnutka grada pa sve do ,,nedavno'' on je bio jedini londonski most na Temzi.

Gospodarski objekti

Uz rijeku su smješteni industrijski i prometni objekti grada. Na Temzi je, i u vrijeme kolonijalne prošlosti, i danas, bila londonska luka.

Panorama

Moderna zdanja su Bankarska četvrt.

Panorama

Panorama

Panorama

Royal festival hall

Kraljevska festivalska dvorana

Turisti

London i Temza privlačni su mnogima!

Uz Temzu

London eye

Poznati vrtuljak nazvan Londonsko oko. Okreće se vrlo pokalo.

Vestminsterska palača

U Palači je smješten parlament.