,,Ključna mjesta u gradu''

 

U ovoj galeriji su neke stvari u Londonu koje, kako bi rekli izdavači, ,,svakako trebate vidjeti''. Osim ovih tu su i još neka zdanja, koja nisam fotografirao. Međutim, uživajte u ovome što je tu!
 

 

Westminster palace

Vestminsterska palača izgrađena je uz Temzu i - nezaobilazna je turistička meta.

Westminster palace

Poznata je po Big Benu koji je smješten u 98 metara visok zvonik.

Westminster palace

Najstariji dio ove palače izgrađen je 1097. Palača je služila kao rezidencija engleskih kraljeva, ali samo do 1529. godine.

Westminster palace

U palači su smješteni House of Commons i House of Lords, prostorije britanskoga parlamenta, koje su baš negdje u dijelu zgrade na ovoj fotografiji. Palača ima oko 1100 prostorija: vijećnice, predvorja, blagovaonice, barove, čak i sportske dvorane.

Westminster palace

UNESCO je 1987. ovu palaču proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

Westminster school

Vestminsterska škola smještena je odmah do crkve. Osnovana je još 1179. kada je papa Aleksandar III. benediktincima Vestminsterske opatije povjerio rad škole.

Tower brigde

Prevedeni bi naziv glasio ,,Tvrđavski most''. Most je nazvan po srednjovjekovnoj tvrđavi, Tower of London, koja se nalazi odmah do njega.

Palača Buckingham

Ova je palača službena rezidencija britanskih kraljeva u Londonu. U ovom dijelu povijesti tu stanuje kraljica Elizabeta II.

Palača Buckingham

Postoji velika sličnost između ove i jedne zgrade u Zagrebu. Možda niste znali: palača je poslužila kao uzor zgrade u kojoj je danas Muzej Mimara u Zagrebu.

Kraljevska garda

Kraljevska garda

Ne stoji samo na mjestu, nego malo i prošeta (smiješnim kretnjama!).

Kraljevski sud pravde

Vrlo dojmljiva gotička zgrada izgrađena u vikrotijanskom razdoblju (19. st.). Ovdje je smješten glavni civilni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Kraljevski sud pravde

Zgrada koja udomljuje ,,The Royal Courts of Justice'' ima oko 1000 soba i oko 6.5 kilometara hodnika - to bi građaninu trebalo ulijevati strahopoštovanje pred pravdom koju provodi država.

Kraljevski sud pravde

Viđen (i snimljen!) iz turističkog autobusa koji vozi kružnu turu po gradu.

Kraljevski sud pravde

U svakom slučaju vrlo dojmljiva zgrada. Odaje engleski duh.

Piccadilly circus

Ovaj je kružni trg jedan od najpoznatijih u gradu. Uređen je 1819. kao veza između prometnih ulica gradskog središta - Piccadilly street, Shaftesbury Avenue, Haymarket, Coventry Street, Regent Street i Lower Regent Street.

Piccadilly circus

U vrijeme kada je postojalo Britansko (kolonijalno) carstvo, ovaj je trg bio označen kao ,,središte svijeta''.

Fontana je Shaftesbury Memorial Fountain.

Oxford street

Ova je ulica najpoznatija trgovačka ulica grada. Tu je mnoštvo trgovina, ali dojmljivi su autobusi, to jest njihovi vozači - vrlo brzo i spretno pokreću i zaustavljaju divovske katne autobuse (u vožnji od 50 km/h stanu na semaforu u 7-8 metara!).

Trg Trafalgar

Trg Trafalgar vjerojatno je najpoznatiji u gradu. On je poznato okupljalište građana i turista.

Trg Trafalgar

Trg je dobio naziv po pomorskoj bici koja se odigrala kod rta Trafalgar na jugu Pirinejskog poluotoka 21.10.1805. između Britanaca s jedne strane te Francuza i Španjolaca s druge strane. Pobijedila je britanska mornarica zahvaljujući umijeću njezinog vođe viceadmirala Horatia Nelsona, koji je ovdje doslovno podignut na veliku visinu, na stup.

,,Sorry, madam...''

Vodič kružne ture po gradu pita ima li u busu tko iz Francuske. Kad se jedna žena javi, on bez ustručavanja kaže ,,Oprostite, gospođo, ali netko uvijek mora pobijediti, a netko izgubiti. Ja znam da vama Francuzima mjesta poput trga Trafalgar ili željezničkog kolodvora Waterlo, nisu omiljena, ali što možemo.'' Nevjerojatna neprofesionalnost koja govori i to da naši balkanski sukobi nisu jedini u svijetu. Netrpeljivost između Francuza i Engleza poznata je stvar, samo nisam znao da ide čak dotle kao što je vodič ovoga busa pokazao. Kasnije je rekao, ,,Sorry, it wasn't personal'' (Oprostite, nije bilo osobno), a za odnos s Francuzima, koji je spomenuo još koji put, ,,We do our best.'' (Radimo najviše što možemo (na dobrosusjedskim odnosima)).

Nelsonov stup

Stup je od granita i visok je čak 46 metara, a Nelsonova figura na vrhu je visoka 5 metara. Građen je od 1840. do '43. Djeluje doista visoko kada ga gledate na trgu.

Horatio Nelson

Admiral Horatio Nelson (1758.-1805.) jedan je od najvećih junaka britanske povijesti. U Trafalgarskoj bici je i poginuo.

London eye

Londonsko oko, vrtuljak na Temzi, smatra se najvećim takvim uratkom na svijetu. Visoko je 135 metara, a napravljeno 2000. godine i postaje (ili je već postalo) jednim od simbola grada. Puni krug napravi za oko 30 minuta.