Sakralni London

 

Stanovništvo Londona ovako je raspoređeno prema religijskoj pripadnosti:

kršćani: 58%
muslimani: 9%
hindusi: 4%
židovi: 2%
sikhi: 2%
budisti: 1%
pripadnici stalih religija: 1%

bez religije: 16%

London ima dugu kršćansku tradiciju i spada u kršćanski religijsko-kulturni krug. Zbog doseljavanja stanovništva iz svijeta, ponajviše iz bivših britanskih kolonija, ima pripadnika i drugih religija (muslimani, hindusi i sikhi iz Indije i dr.). Tu su već stoljećima i Židovi. Kršćanstvo je proželo kulturu grada. Zanimljivo je da se nova zgrada Londonske burze vrijednosnih papira nalazi na trgu koji se zove Paternoster square (Pater noster = (lat.) Oče naš)), a nedaleko je Avemaria (Zdravo marijo) street.
Mnoge crkve imaju veliko kulturološko značenje, kao na primjer Vestimsketrska opatija, u kojoj se krune i sahranjuju britanski kraljevi i kraljice. 

 

Vestminsterska opatija

U ovoj se crkvi (engl. Westminster abbey) krune i sahranjuju britanski kraljevi i kraljice. Ulaz je 10 funti (100 kuna)!

Vestminsterska opatija

Vestminsterska opatija

Vestminsterska kapela

Odmah uz veliku crkvu, ovdje je i ova mala, nazvana kapelom. I ovdje se može doživjeti ugođaj engleskih crkava, ali puno povoljnije!

Katedrala Sv. Pavla

Ova je crkva najveća u Londonu i jedna je od najvećih na svijetu.

Katedrala Sv. Pavla

Ova je crkva glavna crkva Anglikanske crkve i sjedište je anglikanskog londonskog biskupa.

Katedrala Sv. Pavla

Crkva je sagrađena u najstarijem dijelu Londona (City), dakle bila je glavna gradska crkva. Kada u Muzeju Londona gledate maketu grada u 15. stoljeću, vidite da je dominirala ogromna crkva. Crkva Sv. Pavla dugo je bila jedina velika u gradu. Ta je zgrada stradala u požaru 1666., a onda je sagrađena ova, neoklasična. Visoka je 111 metara.

Obratite pažnju na zrakoplov - svakih nekoliko minuta po jedan slijeće na zračnu luku Heathrow!

Katedrala Sv. Pavla

Metodistička crkva

Metodistička crkva

Metodistička crkva

Vestminsterska kapela

Park u crkvi

Ova je crkva srušena u nacističkim zračnim napadima 1940. godine i sada je od nje ostao samo zvonik i nešto zidova, a na mjestu u unutrašnjosti je sada park!

Sinagoga

Ovo je jedna od sinagoga u gradu.