MuzejiČuveni su mnogi muzeji Londona. Zanimljivo otkriće: ulaz u većinu muzeja je besplatan! Kod onih koji naplaćajuju ulaznice, trebate izbrojiti 10-tak funti (100-njak kuna)!

Možda je najpoznatiji Britanski muzej. Za njega se kaže da je pokrio svu kulturnu povijest čovječanstva. Budući da je Velika Britanija bila kolonijalna velesila, njezini sakupljači prikupljali su predmete kulturne baštine pokorenih naroda i kupovali one drugih.
Muzej je osnovao sjevernoirski Škot Hans Sloane (1660.-1753.) nakon što nije htio da njegova zbirka rariteta nakon njegove smrti bude uništena, pa ju je poklonio engleskom kralju. Njegova je zbirka imala oko 71 000 predmeta, a danas Muzej ih ima oko 13 000 000. Naravno, nisu svi izloženi. Svrstani su u odjele. Vidjet ćete fotografije iz asirskog i grčkog odjela. U ariskome odjelu postavljeni su izvorni predmeti iz grada Nimruda.

Dok je Britanski muzej smješten malo izvan užeg središta, na samom trgu Trafalgar su dvije galerije: Nacionalna galerija i Nacionalna galerija portreta. Ova druga vrlo je zanimljiva - ondje se može naučiti puno povijesti jer su uz portrete kraljeva, kraljica i drugih osoba i tekstovi i geografske karte kojima se prikazuje njihovo vrijeme. Zanimljive su bile dvije indijske djevojčice koje su pokušavale precrtati portret kraljice Elizabete I..

Zanimljiv je i Muzej Londona. On prikazuje povijest grada. Ondje je bila priređena priredba: sviranje glazbe kakva se izvodila u srednjem vijeku. Kostimirani svirači izvode je na starim instrumentima. Prenesimo se u prošlost gledajući video-snimku!
Video: glazba u srednjovjekovnom Londonu


A onda u virtualnu turu muzejima!


 

 

Britanski muzej

Glavni ulaz uređen je u klasičnome stilu - oponašanje grčke umjetnosti.

Britanski muzej

Mnogo mladih u muzeju!

Kralj Asurbanipal

Ovaj je reljef iz asirskog grada Nimruda, a izrađen je 865.-860. pr.n.e.. Prikazuje kralja Asurbanipala na prijestolju, kojega štite dva krilata duha. Reljef obiluje detaljima pomoću kojih se rekonstruira tadašnji život.

Asirska umjetnost

Iz grada Nimruda

Asirska umjetnost

Asirci su popularni

Mnogi posjetitelji fotografiraju se kraj izložaka.

Asirska umjetnost

iz grada Nimruda

Asirska umjetnost

iz grada Nimruda

Sumerska umjetnost

Sumerani su prvi upotrebljavali pismo. Ako je tako, onda su ovo prvi zapisi u povijesti čovječanstva!

Grčka umjetnost

Iz Grčke i Turske preneseni su čitavi hramovi!

Kineska umjetnost

Periklo

predstavnik zlatnog doba grčkih polisa

Stubište

s čuvenom Mironovom skuplturom Bacač diska

Bacač diska

Fotografiranje kraj remek-djela

Miron: Bacač diska

Ovo je jedna od najpoznatijih klasičnih skulptura!

O Muzeju

Egipatska rozeta

Kameni zapis pomoću kojega su dešifrirani hijeroglifi. Ovo je kopija.

Egipatska rozeta

Isti tekst na ovom kamenu ispisan je hijeroglifima i grčkim pismom. Grčko je pismo bilo poznato pa su pomoću njega dešifrirani hijeroglifi.

,,U Egiptu ugrabila britanska vojska''

Za blago starog Egipta ratovali su stari suparnici - Britanci i Francuzi. Rozetu su na kraju, kako piše na njoj, ,,ugrabili'' Britanci, ali je hijeroglife dešifrirao jedan francuski istraživač.

Nacionalna galerija portreta

Muzej Londona