Katedrala


Katedrala je gotovo svakom putniku jedno od najljepših zdanja u gradu. Izgrađena je u gradskom središtu koje je u prošlosti i danas bilo središnje mjesto društvenog života u gradu.
Prvo što Vas se dojmi kod katedrale, jest njezina veličina. Izvana, doduše, ne dojima se tako velikom kao iznutra.
Na mjestu katedrale bila je džamija koja je po dolasku Katoličkih vladara bila prenamijenjena u crkvu. Međutim, vremenom je ta bivša džamija postala premala. Tada je kraljevski par Isabela i Fernando odlučio izgraditi novu, veliku. Kraljevski par bio je zainteresiraniji za gradnju Kraljevske kapele (Capilla Real) jer je ondje planirao svoju grobnicu, koja danas i jest tamo. Kraljevska kapela (Capilla Real) dovršena je 1515., a gradnja katedrale počela je tek nekoliko godina kasnije, pod upravom Karla V.. Prvo bogoslužje u njoj održano je 1561., iako je zgrada još bila nedovršena.
Katedrala je uređena u gotičkom i renesansnom stilu. Fasadu je u 17. stoljeću napravio Alonso Cano, zvan ,,španjolski Michelangelo'' (1601.-1667.). Gradnja je sasvim dovršena 1704., 180 godina nakon početka.
Fascinantna je unutrašnjost: vrlo je velika, a posebno su dojmljivi ogromni bijeli stupovi. Orgulje su raskošne – velike i blještave. U Kraljevskoj kapeli pokopani su Katolički vladarski par Isabela Kastilijanska i Ferdinand Aragonski, a uz njih i njihova kćer Ivana, nazvana Luda i njezin muž Filip Lijepi, roditelji jednoga od najmoćnijih careva u povijesti Europe i svijeta, Karla V..
 

Video isječci: unutrašnjost katedrale
                   
                        unutrašnjost katedrale - monumentalni stupovi
 

horizontal rule

 

Pogled s Alhambre

Toranj

Spoj rada prirode i čovjeka - toranj katedrale među palmama.

Pročelje

Pročelje katedrale, rad ,,španjolskog Michelangela'' Alonsa Cana.

Detalj

...sa fasade tornja

Unutrašnjost

Unutrašnjost je dojmljiva zbog ogromnih bijelih stupova.

Stupovi

u unutrašnjosti

Unutrašnjost

Pogled prema glavnom oltaru

Orgulje

Oltari

Oltari su vrlo raskošni i monumentalni.

Kraljevska kapela (Capilla Real)

Ovo je ulaz u Kraljevsku kapelu (Capilla Real) u kojoj su pokopani Isaleba Katolička, Ferdinand Katolički, Ivana Luda i Filip Lijepi.

Detalj

Uvečer

Toranj