Alhambra

Alhambra (الحمراء) (arapski ,,crvena'') je tvrđava u središtu Granade, smještena na jednome od gradskih brežuljaka. Slobodno se može reći da je najveća kulturna atrakcija grada i jedna od najvećih u Španjolskoj.
Palača je dimenzija 720m x 220 m. Ona je kompleks zgrada, ulica pa čak i manjih trgova. Ondje su bile izgrađene zgrade civilne (stambene kuće, palače, škole, gostinjci, trgovišta i bolnice), vojne (utvrde, promatrački tornjevi, vojarne) i religijske namjene (džamije, kapele, groblja) te vrata za ulaz u kompleks tvrđave.
Zgrade su iz raznih razdoblja, raznih su stilova pa čak i civilizacija – većinu su izgradili Arapi, no nekoliko njih proizvodi su i španjolskih katoličkih vladara. Uz Alhambru nalazi se vrtni kompleks Generalife.
Arapski su vladari Granade prije gradnje Alhambre stolovali na susjednom brežuljku Albaicínu. Ondje je stolovalo nekoliko maurskih dinastija, no dinastija Nasrida odlučila je rezidenciju premjestiti na susjedni brežuljak Sabika i tako je izgrađena Alhambra. Iako su je kršćanski vladari djelomično promijenili, Nasridi su postali zaštitni znak Alhambre, a Alhambra zaštitini znak Nasrida. Tvrđava je najviše izgrađena u vrijeme vladanja devetorice nasridskih vladara. Stoga je najveća privlačnost Alhambre Palača Nasrida. Posljednji su bili zauzeti borbama s katoličkim kraljevima pa nisu znatnije gradili Alhambru. Posljednji od Nasrida, Boabdil, morao je 2.1.1492. predati tvrđavu Katoličkim vladarima Isabeli Kastiljskoj i Ferdinandu Aragonskom čime je nakon osam stoljeća završila arapska vladavina u Španjolskoj.
Vrlo je važno da su Katolički vladari cijelu Alhambru preuzeli bez borbe jer je stoga njezino neprocjenjivo vrijedno umjetničko blago  ostalo očuvano. Jedan od najstarijih dijelova su ostaci vojnog kompleksa Alcazaba. Katolički vladari dali su također doprinos umjetničkoj vrijednosti tvrđave sagradivši određeni broj palača i drugih objekata od kojih je najdojmljivija Palača Karla V.. Danas se na Tornju vjetrova vijore zastave Europske unije, Španjolske, Andaluzije i Granade i s njega se pruža najbolji pogled na grad, a s druge strane na planinu Sierra Nevadu. Budući da je katedrala stiješnjena među zgrade, nju se najbolje može sagledati s Alhambre, s njezinog Tornja vjetrova na Alcazabi.
Fotografiranje u zatvorenim prostorijama nije dopušteno, a u otvorenima jest. Stoga je u ovoj galeriji prikazan samo (manji) dio umjetničkog bogatstva ove tvrđave koju je UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom.
Alhambra je stoljećima inspirirala umjetnike pa su tako danas s njom nerazdvojno povezani skladba koju je napisao Francisco Tarrega ,,Sjećanje na Alhambru'' (,,Recuerdos de la Alhambra'') i zbirka pripovjedaka ,,Priče Alhambre'' (,,The Tales of the Alhambra'') Washington-a Irving-a. Obje se preporučuju poslušati odnosno pročitati!
Na susjednom Sunčevom brežuljku nalazi se vrtni kompleks Generalife. On potječe vjerojatno iz vremena Ismaila I. (1314.-1325.). Nasridi su ondje provodili slobodno vrijeme. Naziv ,,Generalife'' dolazi od arapskog ,,Jannat-al-arif'' što znači ,,Arhitektov vrt'', kao uspomena na velikog vezira ,,Abd Allaha III., koji je bio stolar i izradio je plan vrtova. Današnji izgled mu je znatno promijenjen od prvobitnog – i kršćanski vladari dali su doprinos njegovoj ljepoti.

Video isječak: Pogled na Alhambru s Albaicina (uz kastanjete!)
 

 

.

Alhambru i Sierra Nevada

Pogled s Albaicína na Alhambru i Sierra Nevadu