Albaicín


Albaicín je dio Granade, koji je najviše zadržao arapska obilježja. Iako je nedavno renoviran, ulice su uske, a kuće uglavnom male.
Začeci Albaicína su u 10. stoljeću. Tada se Kordopski kalifat počeo raspadati na manje države, koje su se često međusobno borile. Grad Elvira je bio u ravnici i stoga nesiguran, a obližnji brežuljak pružao je više mogućnosti zaštite. Na tom su brežuljku postojali ostaci zapadnogotske utvrde. Stoga je vladar Elvire Zawi ibn Ziri dopustio stanovnicima naselja preseliti na sigurniji brežuljak, koji je osim toga bio obrastao gustom vegetacijom. Ibn Ziri je učvrstio staru utvrdu i ogradio novo naselje zidom.
Vremenom se broj stanovnika povećavao jer su pristizali ljudi i iz drugih naselja. Sagrađene su cisterne, džamije i palače. U Albaicínu su sjedište imale tri vladarske obitelji, sve dok obitelj Nasrida nije odlučila svoju palaču izgraditi na susjednom brežuljku Sabika – tako je nastala palača Alhambra.
Albaicín je UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. To je mirna četvrt, gdje se može uživati u šetnji, kafiću na otvorenom ili u pogledu na susjednu Alhambru sa Sierra Nevadom u pozadini – pogled na Alhambru vjerojatno je najljepši upravo s Albaicína.
Albaicín se dijeli na Gornji (na brežuljku) i Donji (u podnožju) i na njega se može stići autobusnom linijom koju vozi kombi jer veće vozilo ne može savladati uske i zavojite ulice. Vozači kombija savladavaju ih nevjerojatnom brzinom i spretnošću!

 

Video isječak: Pogled s Albaicina na Alhambru i Sierra Nevadu uz zvukove kastanjeta

 

horizontal rule

 

Pogled s Alhambre

Crkva Svetog Nikole

Sagrađena je 1526. na mjestu džamije. Znatno je oštećena u Španjolskom građanskom ratu 10.8.1932.. nakon čega je obnovljena.

Vidikovac

Plato ispred crkve Sv. Nikole s kojega se gleda Alhambra.

Balkon

Andaluzijska umjetnost na kući u Albaicínu, na samom početku godine (Djed Mraz je i ovamo stigao).

Balkon

Kuća na Albaicínu, ponos domaćina/domaćice!

Zastave

...Andaluzije i Španjolske

Andaluzijsko sunce

Uživanje na suncu u prvim danima siječnja.

Andaluzijsko sunce

Uživanje na suncu u prvim danima siječnja.

Gitara, zdenac i dokolica

...na Albaicínu...

DonjiAlbaicínu

Zastave: Andaluzija, Španjolska i EU.